Haikon kartano

Haikon kartano sijaitsee noin seitsemän kilometrin päässä Porvoosta, ja se on ensimmäinen Suomessa avattu kartanohotelli. Haikon kartanolla on pitkä historia, sillä se on jo 1300-luvun loppupuolella kuulunut Viipurin dominikaaniluostarille. 1450-luvulla tila myytiin Viipurin käskynhaltija Jöns Olavinpojalle 70 markan hintaan. Tämän jälkeen kartano kuului Stenbockin suvulle 400 vuoden ajan.

Tänä päivänä Haikon kartano on edelleen hotellin perustajaperheen omistuksessa. Kartanohotelli on suosittu matkailukohde ennen kaikkea sen historiallisen tunnelman ja upean sijainnin vuoksi. Hotellista löytyy muun muassa kylpyläosasto, kuntosali, kampaamopalveluita, ravintoloita sekä kokoustiloja. Haikon kartanossa on autoileville vieraille ilmainen parkkipaikka. Jos omaa autoa ei ole, voi matkan Porvoon keskustasta taittaa kätevästi linja-autolla.

Haikon kartanon historiaa

Stenbockin suku myi kartanon vuonna 1871 kenraali Sebastian von Etterille. Etterin suku omisti kartanon lähes sadan vuoden ajan, ja tänä aikana Haikossa vieraili lukuisia Venäjän keisarisuvun jäseniä. Kartanon päärakennus paloi vuonna 1911, kun alkoholin juomisen takia potkut saanut renki sytytti sen tuleen. Professori Armas Lindgren piirsi kartanon nykyisen rakennuksen palaneen tilalle vuonna 1913.

Kun Venäjällä puhkesi vallankumous vuonna 1917, pakeni suuriruhtinas Kiril Vladimirovits perheineen Haikon kartanoon. Samana vuonna heille syntyi poika, Vladimir, josta tuli myöhemmin Romanov-suvun päämies. Taidemaalari Albert Edefelt ihastui Haikon kartanon saaristotunnelmaan ja vietti siellä 24 kesää maalaillen satumaisia maisemia ihmisineen. Satu ja Leo Vuoristo ostivat kartanon vuonna 1965, ja kartanohotelli avattiin seuraavana vuonna.

Kartanon toiminnan kasvu

Kartanon ostanut Vuoriston perhe alkoi kartanohotellin avattuaan laajentaa sen toimintaa pikkuhiljaa. Hotelliin valmistui kylpyläosasto jo vuonna 1974. Kongressikeskus rakennettiin ja laajennettiin 1980-luvun aikana, ja vuonna 1999 kylpylään valmistui japanilaishenkinen Yorokobi-allasosasto. 2000-luvun lopulla Haikon kartanon puistoon rakennettiin tunnelmallinen merenrantahuvila Villa Haikko kokous- ja juhlakäyttöön sekä monipuolinen ulkopelialue Haikko Areena ministadioneineen.

Kartanohotelli ja kylpylähotelli

Haikon kartanon hotellihuoneita on remontoitu ja uudistettu ahkerasti vuodesta 2009 lähtien. Hotellista löytyy yhteensä yli 200 huonetta kahdessa eri rakennuksessa. Kylpylähotellin puolelta asiakas voi valita joko standard-, superior- tai deluxe -huonetyypin. Sieltä löytyy myös kaksi sviittivaihtoehtoa vaativampaan makuun. Kartanohotellin huonetyypit ovat classic, imperial ja sviitti. Kaikkien huoneiden hintaan kuuluu kartanoaamiainen ja kylpylän käyttö.

Kaikki Haikon kartanon majoitustilat on sisustettu ylellisesti ja hyvällä maulla. Huoneet ovat kooltaan tilavia ja niistä löytyy muun muassa ilmainen internetyhteys, kylpytakit, silitysvälineet, minibaari sekä hiustenkuivaaja. Kylpylähotellin huoneissa on hieman edullisempaa majoittua kuin kartanohotellissa, mutta jos haluaa saada kaiken irti lomastaan Haikon Kartanoon, kannattaa ehdottomasti valita majoitukseksi tunnelmallinen ja historiaa huokuva kartano.

Kylpyläosasto ja tunnelmallinen saunapolku

Haikon Kartanon kylpylä on raikas ja rentouttava kokonaisuus, josta löytyy viihdykettä aikuiseen makuun. Kylpyläosastolta löytyy 12 metrin pituinen oleskeluallas, jonka lämpötila on miellyttävät 29 astetta. Oleskelualtaan reunoilla on hieromapisteitä ja -suihkuja. Allasosastolla on myös sekä poreallas että kuumavesiallas ja avantouinnin ystäville oma 12-asteinen kylmävesiallas. Elämyssuihkut virkistävät uimareita valo-, sade- ja ääniefektein.

Kylpylän saunapolku kruunaa rentouttavan elämyksen. Saunapolulta löytyy perinteinen suomalainen sauna, jonka lämpötila on noin 90 astetta. Hieman erikoisempaa saunakokemusta hakevat voivat kokeilla kylpylän aromisaunaa, jonka lämpötila on lempeät 70 astetta. Lisäksi saunaosastolta löytyy 42-asteinen höyrysauna sekä 65 asteeseen lämmitetty infrapunasauna. Haikon kartanon rannalta löytyy myös erikseen varattavia saunoja takkatupineen ja porepaljuineen.

Ravintolat ja ruokailu

Haikon Kartano on kaiken kaikkiaan tarkoin mietitty kokonaisuus, ja sen huomaa myös hotellin ruokailumahdollisuuksista. Kartanon ruokafilosofia perustuu suomalaisiin raaka-aineisiin, lähiruokaan sekä skandinaaviseen keittiöön. Ylellinen kartanoaamiainen kuuluu huoneiden hintaan ja sen matkailijat saavat nauttia kartanon tunnelmallisessa ravintolasalissa, joka ilta-aikaan toimii Haikon à la carte -ravintolana. Kesäaikaan voi ruokailla myös kartanon terassilla, josta aukeaa upea puistomaisema.

Haikon ravintoloiden kattaukset ovat kauniita ja huokuvat tsaarinajan tunnelmaa. Antiikkiesineet ja pöytiin tarjoiltavat annokset tempaavat varmasti jokaisen ruokailijan menneiden aikojen ylelliseen tunnelmaan. Jos toiveissa on ruokailla hieman rennommin, voi kulkunsa suunnata Haikon Spa Bistroon. Viihtyisässä Bistrossa voi syödä lounaaksi päivittäin vaihtuvaa keittoa ja iltaisin siellä on tarjolla monipuolinen salaattibuffet.

Liikunta ja ulkoilu

Haikon kartanon ympäristöstä löytyy todella paljon liikunta- ja ulkoilumahdollisuuksia. Kylpylähotellin yhteydestä löytyvä kuntosali on kaikkien majoittujien vapaassa käytössä, mutta hyvän sään sattuessa voi olla mukava lähteä raikkaaseen ulkoilmaan. Kartanon kauniilla 14 hehtaarin puistoalueella voi tehdä pitkiä kävely- tai juoksulenkkejä upeista merenrantamaisemista nauttien. Puiston alueella voi pelata useita eri ulkopelejä.

Kylpylähotellista voi vuokrata esimerkiksi frisbeegolfvälineet, petankin tai mölkyn viihtyisää ulkoilupäivää piristämään. Hotelli vuokraa pelien lisäksi myös polkupyöriä ja kävelysauvoja niitä haluaville. Talviaikaan Haikon kartanosta on äärimmäisen helppo päästä hiihtämään. Valaistut hiihtoladut lähtevät kartanon portin lähettyviltä. Jos matkaseurue kaipaa menevämpää talviurheilua, löytyy Kokonniemen laskettelukeskus vain 10 minuutin ajomatkan päästä Haikon kartanosta.

Juhlat

Haikon kartanosta löytyy useita, toinen toistaan upeampia juhlatiloja vuokrauskäyttöön esimerkiksi hääjuhlia, valmistujaisia tai syntymäpäiviä varten. Kartanolta löytyy oma juhlapalvelu, jonka avulla juhlien yksityiskohdat ja esimerkiksi ruokailu on helppo järjestää. Haikon Kartanossa on mahdollista järjestää myös vihkitilaisuus. Kesäaikaan se tapahtuu puiston kauniissa vihkikatoksessa ja talviaikaan esimerkiksi kartanon Keltaisessa salongissa, jonne mahtuu jopa 100 henkilöä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *