Jokaisen oma Porvoo

Olet saapunut sivustolle, jolla kerrotaan kaikki tärkeimmät yksityiskohdat Porvoon kauniista kaupungista. Sivustolta löydät kallisarvoisia matkavinkkejä sekä tärkeitä faktoja kaupungista ja sen mielenkiintoisista nähtävyyksistä. Tunnelmallinen Porvoo sijaitsee Suomen etelärannikolla, Uudenmaan maakunnassa. Kaupungissa on asukkaita noin 50 000. Porvoo on kaksikielinen kaupunki ja puhuttuja kieliä ovat suomi ja ruotsi. Kaupunki on erityisen tunnettu vanhasta kaupungistaan ja kauniista mukulakivikaduistaan.

Porvoon historia

Porvoon historian on tutkittu ulottuvan kivikaudelle saakka. Kaupunki on alun perin muodostunut Porvoonjoen ympärille ja jokea käytettiin hyväksi esimerkiksi kaupankäynnin yhteydessä. Katolisen kirkon saadessa enemmän valtaa myös pohjoisesta Euroopasta, asuttivat ruotsalaiset kolonialistit Porvoon alueen ja toivat kristinuskon aatteet ja vaikutukset kaupunkiin. Porvoo on saanut kaupunkioikeudet 1300-luvulla. Kaupungin historia on siis pitkä ja rikas, mikä näkyy hyvin myös katukuvassa.

Kaupunki on ollut myös historiallisesti tärkeä matkalla kohti Suomen itsenäistymistä. Ensimmäiset askeleet tätä kohti otettiin Porvoon maapäivien myötä, kun Venäjän tsaari Aleksanteri I vahvisti Suomen uuden perustuslain ja Suomi sai autonomiset hallintaoikeutensa. Kaupunki on näin ollut jo 1800-luvulta saakka kiinnostava matkakohde niin suomalaisille kuin myös ulkomaalaisillekin matkailijoille. Vaikkei Porvoo olekaan varsinaisesti satamakaupunki, on sieltä hyvät yhteydet merelle.

Porvoon kaupunginosat

Porvooseen kuuluu viisi eri kaupunginosaa: Eestinmäki, Gammelbacka, Hornhattula, Huhtinen ja Vanha Porvoo. Kaupunginosista ehdottomasti tunnetuin on Vanha Porvoo, joka yhdistetään vanhoihin punaisiin taloihin ja mukulakivikatuihin. Porvoossa vieraileville turisteille Vanhan Porvoon ympäristö onkin se, mitä ensisijaisesti tullaan katsomaan. Talot on aikanaan maalattu punaiseksi juhlistamaan Ruotsin kuninkaan saapumista kaupunkiin. Porvoon palon jälkeen 1700-luvulla kaupunki rakennettiin vanhan asemakaavan mukaisesti ja tämä on nähtävissä nykypäivänäkin.

Yksi vanhimmista kaupunginosista on Hornhattula, jonka historiaa tunnetaan jopa 1400-luvulle saakka. Suurin osa kaupunginosasta on kuitenkin rakennettu hyvin paljon myöhemmin, joten Vanhan Porvoon kaltainen kaupunginosa se ei ole. Huhtinen puolestaan on nuori kaupunginosa, jonka rakennuksista suurin osa on peräisin 1980-luvulta. Gammelbackan kaikista tunnetuin nähtävyys on ehdottomasti Gammelbackan kartano, josta koko kaupunginosa on saanut alkunsa. Eestinmäki puolestaan tunnetaan kerrostalonaapurustona. Talot ovat peräisin 1970-luvulta.

Porvoon nähtävyydet

Porvoo tunnetaan erityisesti kesäisenä kaupunkina täynnä matkailijoita ja kauniita maisemia. Porvoo inspiroi vuosi toisensa jälkeen niin taiteilijoita kuin valokuvaajiakin ja erityisesti Vanha Porvoo on eksoottinen matkakohde monelle vierailijalle. Porvoonjoki hallitsee Porvoon kaupunkikuvaa ja monet pitävätkin kesäisistä hetkistä joen varrella. Kaupunki on täynnä loistavia kahviloita ja ravintoloita, joissa pääsee myös nauttimaan vanhan ajan tunnelmasta, kauniista ympäristöstä ja etenkin herkullisesta ruoasta.

Vanhan Porvoon tunnetuin nähtävyys on ehdottomasti Porvoon tuomiokirkko. Historian ystäville myös Haikon kartano on kiinnostava matkakohde. Kartanon alkuperä ulottuu tutkitusti 1300-luvulle. Kartano on vuosien aikana ollut monenlaisessa käytössä, palanut useaan otteeseen ja toimii tänä päivänä hotellina. Suosittu vierailukohde on myöskin Brunbergin makeistehtaan tehtaanmyymälä, josta vierailijat voivat ostaa tuoreita herkkuja edulliseen hintaan. Kaupungissa pääsee tämän lisäksi ihastelemaan esimerkiksi kauniita majakoita ja muuta vanhaa arkkitehtuuria.

Merkittäviä porvoolaisia

Suhteellisen pienestä koostaan huolimatta Porvoo on ollut kotikaupunkina monelle tärkeälle ja tunnetulle suomalaiselle. Kansallisrunoilija ja Maamme-laulun sanojen isä Johan Ludvig Runeberg asui pitkään Porvoossa ja kuolikin kaupungissa vanhalla iällä. Nykypäivän tunnetuimpiin porvoolaisiin lukeutuvat esimerkiksi Hurriganes-bändin keulakuva Remu Aaltonen. Ulkomailla uraansa niittänyt jalkapalloilija Sami Hyypiä on syntynyt Porvoossa. Myös elokuvaohjaaja Klaus Härö on asunut lähes koko ikänsä Porvoossa.

Albert Edelfelt on yksi tunnetuimmista suomalaisista kuvataiteilijoista. Hän vietti suuren osan elämästään Porvoossa inspiroituneena kaupungista ja sen idyllisestä miljööstä. Haikon kartanon läheisyydessä sijaitseva ateljee oli yksi Edelfeltin mielipaikoista ja hänet nähtiin myös kartanon tiluksilla useaan otteeseen. Edelfeltin kuuluisat ja upeat maalaukset tekivät Suomea tunnetuksi jo ennen kuin maasta tuli virallisesti itsenäinen valtio. Porvoossa moni paikka onkin omistettu Edelfeltille ja nimetty tämän mukaan.

Nykypäivän Porvoo

Kuten sanottu, Porvoo on täynnä historiaa ja idylliä. Kaupunki on kuitenkin muutakin kuin vain menneisyyden tuulia. Porvoosta voi löytää eläväisiä kauppoja ja pieniä puoteja, kouluja ja päiväkoteja, sekä aktiivisia urheiluseuroja. Kaupungissa asuu noin 50 000 asukasta ja suurin osa heistä on työikäisiä ja kouluikäisiä asukkaita. Porvoo houkuttelee asukkaita sijainnillaan, sillä kaupungista on vain 50 kilometriä pääkaupunkiin Helsinkiin.

Porvoon vanhassa kaupungintalossa toimii nykyisin museo ja kaupungin kirjastossa pääsee käsiksi suureen määrään kirjallisuutta. Porvoossa toimii lisäksi kansalaisopisto, musiikkiopisto ja taideopisto. Näin kulttuuriperintöä ja -taitoa siirretään sukupolvelta toiselle ja kaupunki pysyy samalla virkeänä. Lisäksi Porvoo tarjoaa monia mahdollisuuksia liikuntaan ja virkistymiseen. Veden läheisyydessä sijaitsevien kauniiden luontoreittien lisäksi Porvoossa on esimerkiksi uimahalli, jossa kaupunkilaiset pääsevät kuntoilemaan ja rentoutumaan.

Yhteenveto

Kaiken kaikkiaan matkailijan on helppo löytää Porvoon kaupungista idyllisiä maisemia ja historian havinaa lähes jokaisen kulman takaa. Porvoo on mielenkiintoinen kaupunki, jolla on pitkät juuret ja historia Suomen mittakaavalla. Ennen kaikkea Porvoo on ainutlaatuinen niin arkkitehtuurin, kuin myös menneisyytensä puolesta. Tämä nettisivu kertoo kaiken oleellisen Porvoosta ja kaupungin erilaisista nähtävyyksistä. Astu siis sisälle Porvoon maailmaan ja nauti kiinnostavista artikkeleistamme!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *