Löydä Porvoon saariston helmet

Miltä kuulostaisi kimaltava meri, luonnonkauniit saaret, puhtaat hiekkarannat ja idylliset saaristokylät? Lisäksi luontoretkiä, hylkeiden bongausta, harvinaisia kulttuurikohteita, saaristoristeilyjä ja takuuvarmasti ikimuistoisia kokemuksia. Tämä kaikki on mahdollista Porvoon saaristossa. Monipuolisia saaristokohteita sisältävä Porvoon saaristo tarjoaa vierailemisen arvoisia kohteita kaikille lapsiperheistä retkeilijöihin. Alueen monipuoliset palvelut mahdollistavat myös räätälöityjä saaristokokemuksia. Satojen saarien alueelta löytyy helppokulkuisia kohteita kaiken kuntoisille ja -ikäisille matkustajille.

Hyvien yhteyksien Porvoon saaristo

Uudellamaalla sijaitseva, noin 50 000 asukkaan Porvoo on idyllinen rannikkokaupunki, jolla on monipuolinen saaristoalue. Porvoonjoen suistoalueesta alkava merialue sisältää erilaisia kohteita rannikoiden lintureservaateista lähialueen asutettuihin isoihin saariin ja ulompana sijaitseviin pieniin luotoihin. Porvoon saaristosta löytyy mielenkiintoisia kohteita kaikenlaisille matkailijoille. Asutetuilla saarilla on peruspalveluja majoituksesta ja ravintoloista alkaen aina mielenkiintoisiin pikku putiikkeihin. Osa palveluista on kuitenkin sesonkiluontoisia, mikä kannattaa ottaa huomioon saaristomatkaa suunniteltaessa.

Porvoon saaristoon pääsee helposti tutustumaan hyvien yhteyksien ansiosta. Isoimpiin saariin pääsee helposti siltoja pitkin tai lossiyhteydellä, oli sitten liikkeellä autolla tai pyörällä. Moniin pienempiinkin saariin pääsee veneellä, ja useimmista niistä löytyy retkeilypalveluja, kuten laiturit, tulentekopaikat, ja ulkokäymälät. Saaristoon pääsee myös tutustumaan erilaisilla saaristoristeilyillä, joita on tarjolla laaja kirjo erityisesti kesäaikaan. Myös räätälöityjä risteilymatkoja on tarjolla osalla palveluntarjoajista.

Erinomaiset harrastusmahdollisuudet saaristossa

Porvoon kauniissa saaristossa on monipuolisia harrastusmahdollisuuksia aina retkeilystä ja veneilystä lintubongaamiseen ja kalastamiseen. Suojaisat rannikkoalueet tarjoavat upeita melontareittejä. Kaunis luonto ja monipuoliset retkeilyreitit opastettuine luontopolkuineen takaavat hienoja luontokokemuksia kaikenikäisille retkeilijöille. Saariston omaperäinen eläimistö on myös itsessään retken arvoinen, sillä onnekas retkeilijä voi bongata hylkeitä. Myös linnusto on Porvoon saaristossa monipuolinen, ja saaristomatkailija voi hyvinkin bongata komean merikotkan.

Saarilla retkeilyn lisäksi Porvoon saaristosta pääsee nauttimaan vesitse. Omalla tai vuokratulla veneellä pääsee helposti tutustumaan pienempiinkin saariin. Saariston ja meren kauneudesta voi nauttia ilman maihinnousuakin. Kalastuksesta kiinnostuneille saaristosta löytyy useita kohteita, ja saaristoalueen monipuolisuus mahdollistaa erilaisten kalastustekniikoiden kokeilemisen. Lisäksi Porvoon saariston alueella toimii erilaisia kalastusretkien järjestäjiä, joten myös kalastajille löytyy räätälöityjä ratkaisuja monipuolisten palveluiden kera. Seuraavaksi kerromme muutamasta Porvoon saariston mielenkiintoisesta kohteesta tarkemmin.

Luontokohteiden Sikosaari

Porvoon edustalla sijaitseva Sikosaari on erinomainen saaristokohde luonnosta kiinnostuneille. Sikosaari sijaitsee muutaman kilometrin päässä Porvoon keskustasta, ja sinne on tieyhteys. Päiväretki ihailemaan Sikosaaren luontoa onnistuu helposti kävellen tai pyörällä. Saarelta löytyy helppokulkuinen luontopolku, jolla pääsee ihailemaan saaren metsiköitä ja merenranta-alueita. Hyvin merkityn polun kokonaispituus on puolisentoista kilometriä, eli maisemista nautiskellen luontopolun kävelee läpi parissa tunnissa. Tiedonjanoisille retkeilijöille polulta löytyy alueen luonnosta kertovia opastustauluja.

Luontopolun lisäksi Sikosaaresta löytyy Porvoon vanhin ja korkein lintutorni. Se sijaitsee Sikosaaren itärannalla, 2,5 km:n päässä Porvoon keskustasta. Tornille pääsee rantalehdon poikki pitkospuita pitkin. Lintutorniin kiivettyään pääsee ihailemaan Sikosaaren maisemia tai tarkkailemaan alueen lintuja. Kiikarit onkin hyvä ottaa mukaan Sikosaaren matkalle, sillä myös luontopolun rannikkoalueella on hyviä lintubongauspaikkoja. Turvallisuussyistä on hyvä huomioida, että lintutorniin saa kerralla tutustua enintään 15 ihmistä.

Sotahistorian ja perinnemaisemien Pirttisaari

Porvoon ulkosaaristossa, noin 10 kilometriä mantereelta sijaitseva Pirttisaari on monipuolinen retkeilykohde, ja erityisesti sotahistoriasta kiinnostuneille matkailijoille tutustumisen arvoinen saari. Saarelle pääsee yhteysaluksella Sipoon Kalkkirannasta. Noin 1,5 hehtaarin kokoinen Pirttisaari on ollut asutettu 1700-luvulta asti. Saarella pääseekin ihailemaan harvinaisia Uudenmaan saariston perinnemaisemia vanhoine rakennuksineen ja venevajoineen. Kulttuurimaisemien lisäksi Pirttisaaren upea luonto on näkemisen arvoinen. Saaren virkistysalueen merenrantakallioilla pääsee ihailemaan kaunista saaristomaisemaa ja avaraa merta.

Perinnemaisemiensa lisäksi Pirttisaari on tunnettu ainutlaatuisista sotahistoriallisista muistomerkeistään. Toisen maailmansodan aikana osa Pirttisaaresta linnoitettiin puolustustukikohdaksi. Tämä linnoitettu osa Pirttisaarta pysyi yleisöltä ja asukkailta suljettuna vuosikymmeniä. Tänä päivänä nämä historialliset rakenteet, joihin kuuluu vanhan linnoituksen tykkiasemia ja bunkkereita, kuuluvat yhä puolustusvoimille, mutta ne ovat avoimia vierailijoille. Porvoon Pirttisaari onkin yksi harvoista paikoista Suomessa, jossa yleisö pääsee tutustumaan sotahistoriallisesti merkittäviin kulttuurikohteisiin.

Monipuolinen Pellingin saaristo

Pellingin saaristo sijaitsee reilun 20 km päässä Porvoosta kaakkoon. Se koostuu noin 200 saaresta, ja tarjoaa siten monipuolisen kohteen kaikille saaristomatkailusta kiinnostuneille. Pellingissä on noin 300 ympärivuotista asukasta, joiden lisäksi saaristossa vierailee lukuisia turisteja kesäaikaan, jolloin siellä järjestetään monia tapahtumia, kyläpäivistä venekilpailuihin. Alueelta löytyy hyvät palvelut ympäri vuoden. Pellingin saariryhmille on hyvät lossiyhteydet, joiden lisäksi osiin saarista on tie- ja siltayhteydet.

Sadoista saarista koostuva Pellingin alue tarjoaa monipuolisia luontokohteita ja virkistysalueita matkailijoille. Sandholmsudden, joka sijaitsee Suur-Pellingistä pohjoiseen, on yksi Pellingin saariston vierassatamista. Sandholmsuddenista löytyy retkeilijöiden peruspalveluiden lisäksi mm. sauna ja kahvila. Saareen pääsee sekä maitse, että meritse. Pellingin itäosissa sijaitseva kolmen saaren Brokholmen on myös hyvä retkeilykohde ihmisille, joille riittää retkeilijöiden peruspalvelut. Pellingin saaristossa itsenäisesti veneellä liikkuvilla tulee olla merikortit käytössään vesistöjen karikkoisuuden takia.

Söderskärin historiallinen majakka

Porvoon ulkosaaristossa sijaitseva Söderskärin majakka on mielenkiintoinen matkakohde karusta luonnosta ja historiallisista rakennuksista kiinnostuneille. Söderskärin kaunis majakka rakennettiin jo vuonna 1862. Sitä pääsee ihailemaan osallistumalla yleisöristeilylle, jonka aikana majakka on avoinna vierailijoille. Majakasta pääsee ihailemaan merimaisemia ja tutustumaan majakan historiasta kertovaan näyttelyyn. Koska Söderskärin saaristoalue on rauhoitettua luonnonsuojelualuetta, ei saarelle pääse lintujen pesimäaikana, eli 1.5 – 31.7, vierailemaan muuten, kuin yleisöristeilyyn osallistumalla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *