Mitä tehdä viikonloppulomalla Porvoossa?

Porvoo on yksi Suomen keskiaikaisista kaupungeista, joka on ollut asutettuna jo kivikaudelta saakka. Kaupunkina Porvoon juuret ulottuvat 1300-luvulle saakka. Porvoon vanha kaupunki on pysynyt hyvin samanlaisena vuosisatojen ajan eikä kaupungin asemakaavaa ole järin muutettu. Tämän takia kaupungissa on idyllinen tunnelma, jollaista on vaikeaa löytää mistään muusta Suomen kaupungista.

Porvoo on nähtävyyksineen loistava kohde lyhyelle viikonloppulomalle. Sijaintinsa puolesta Porvooseen on myös helppo tulla: yhteydet kaupunkiin ovat varsin hyvät ja Porvooseen pääsee sekä autolla että veneellä. Porvoossa on lukuisia majoituspaikkoja, joista osalla on pitkä ja vaiheikas historia. Tutustutaan nyt tarkemmin siihen, mitä hauska viikonloppureissu Porvooseen voi parhaimmillaan pitää sisällään!

Vanha Porvoo

Vanha Porvoo on ehdottomasti kaupungin tunnetuin nähtävyys. Vanhan Porvoon tunnistaa punaisista puutaloistaan ja kapeista mukulakivikaduista. Kun Porvoo tuhoutui tulipalon seurauksena pahoin 1700-luvulla, tarvittiin nopeasti uusia rakennuksia ja taloja palaneiden tilalle. Tämän vuoksi Vanha Porvoo rakennettiin saman asemakaavan pohjalle ja kaupungissa on edelleen nähtävissä ikivanhan kaupungin tunnelma ja miljöö.

Vanha kaupungintalo Porvoon keskustassa on näkemisen arvoinen ja se toimii nykypäivänä museona. Vanha Porvoo pitää sisällään lukuisia muitakin taidegallerioita ja museoita. Kaupunki on jo vuosisatojen ajan inspiroinut taiteilijoita ympäri maailmaa. Tämä ei ole ihmekään: vanha keskusta on kuvankaunis ja täynnä värejä. Kaupunginosa tarjoaa lisäksi toinen toistaan tunnelmallisempia ruokapaikkoja ja kahviloita.

Porvoon tuomiokirkko

Vanhan ajan hengen mukaan kirkko on yleensä ollut kaupungin kiintopiste. Porvoo on Suomen historiasta kiinnostuneille merkittävä kohde ja saman voi sanoa myös Porvoon Tuomiokirkosta. Se on koko Vanhan Porvoon ehdoton helmi, jota tullaan ihastelemaan vuosi toisensa jälkeen niin läheltä kuin kaukaakin. Kirkko on rakennettu 1400-luvulla ja sitä on korjattu lukuisia kertoja.

Porvoon luonto

Porvoon ympäristöstä voi löytää upeaa luontoa lähes kaikkialta. Veden läheisyydessä viihtyvät matkailijat nauttivat takuulla Porvoonjoen tuomasta upeasta rantamaisemasta. Jokimaisema hallitsee Porvoon katukuvaa ja joki on toiminut aikoinaan tärkeänä kulkureittinä ja väylänä kaupankäynnille. Porvoon saaristossa veneily kuuluu monen matkaajan ja paikallisen lempiharrastuksiin ja tarjoaa uudenlaisen näkökulman kaupungin luontoon ja sen kauneuteen.

Ekuddenin luontopolku sijaitsee hyvin lähellä Porvoon keskustaa luonnonsuojelualueella. Opasteet polulla ovat niin suomeksi, ruotsiksi kuin myös englanniksi. Maasto on suurimmaksi osaksi helppokulkuista. Sikosaaren luontopolku puolestaan sopii hyvin lintujen tarkkailuun. Lisäksi paikallisten suosiossa on Gammelbackan luontopolku, joka sijaitsee paikoin vanhan kartanonpuiston mailla. Erityisesti eri kasvi- ja puulajeista kiinnostuneelle kyseinen polku tarjoaa mielenkiintoisen luontoelämyksen.

Porvoon kulttuuritarjonta

Porvoossa on lukuisia taiteelle omistettuja opistoja. Näistä tärkeimmät ovat musiikkiopisto ja taideopisto. Porvoossa on asunut vuosien saatossa lukuisia Suomen kulttuurivaikuttajia ja tästä kaupunki on edelleen erityisen ylpeä. Maineikkaisiin vaikuttajiin kuuluvat esimerkiksi runoilija Johan Ludvig Runeberg ja taidemaalari Albert Gustaf Aristides Edelfelt. Taiteilijan ateljeehen pääsee tutustumaan Albert Edelfeltin ateljeemuseossa aina kesäisin.

Postimäen ulkoilmamuseo tarjoaa mahtavan katsauksen ikivanhaan suomalaiseen mäkitupa-alueeseen. Etenkin kesäpäivinä alue on parhaimmillaan. Hörbergsgårdenin kotiseutumuseossa vierailija voi puolestaan tutustua vanhaan saaristolaiselämään Porvoossa. Lisäksi kaupungin tunnetuin kotimuseo on itse runoilija J. L. Runebergin koti. Runoilijan elämään ja asuntoon pääsee tutustumaan museossa mielenkiintoisella tavalla. Kaupungin lukuisat galleriat tuovat katsauksen myös nykytaiteeseen.

Majoituspaikkoja Porvoossa

Porvoo sopii lähes kaikenlaisille matkaajille. Sopivia majoituspaikkoja löytyy niin perheen parissa ajastaan nauttiville matkustajille, kuin myös aikuisempaa ja romanttista tunnelmaa etsiville reissaajille. Arjan aitta on porvoolainen aikamatka 1800-luvun askeettisempiin oloihin. Kalustus on hyvin niukka ja vaatimaton. Aitta on nimittäin aikansa kauppiasaitta, jossa vietettiin öitä pitkillä kauppamatkoilla. Tällaista ei takuulla koe muualla Suomessa!

Porvoo tarjoaa matkailijoilleen myös romanttisia vierasmajoja ja boutique-hotelleja. Esimerkiksi Gasthaus Villa Svensk sijaitsee rauhallisessa maalaisympäristössä ja sopii erinomaisesti luonnosta nauttiville vierailijoille. Elegantti boutique-hotelli Onni puolestaan sijaitsee aivan keskustan ytimessä tarjoten vierailleen luksusyöpymisen kartanohuoneissa. Haikon kartano ja sen ohessa oleva kylpylä ovat sen sijaan nähtävyys jo itsessään ja sijaitsevat lähellä Edelfeltin ateljeemuseota.

Vinkkejä matkailijalle

Porvoossa voi asioida lähes missä tahansa sekä suomen että ruotsin kielillä. Kaupunki on vahvasti kaksikielinen ja syynä tähän on kaupungin monimuotoinen menneisyys. Noin 30 prosenttia porvoolaisista puhuu äidinkielenään ruotsia. Porvoon kaupungin pienet sivukujat ovat täynnä mielenkiintoista nähtävää ja historian havinaa. Kannattaa siis poiketa hieman reitiltä ja tutustua rohkeasti kaupungin ympäristöön.

Porvooseen pääsee helposti myös vesiteitse ja sen edustalla olevaan saaristoon kannattaa tutustua. Porvoon saaristo ei ehkä ole yhtä tunnettu kuin vaikkapa Turun saaristo, mutta ei se silti lainkaan kalpene kauneudellaan muiden rinnalla. Jos siis matkailijan on mahdollista tutustua Porvoon edustaan ja saaristoon veneellä, kannattaa tämä mahdollisuus käyttää ehdottomasti hyväkseen.

Yhteenveto

Porvoo on kaunis kaupunki ja tarjoaa reissaajalle paljon mielenkiintoista tehtävää ja nähtävää. Viikonloppuvierailu kaupungissa on sopivan mittainen aika tärkeimpien nähtävyyksien tutkimiseksi ja Porvoon leppoisasta tunnelmasta nauttimiseksi. Historian ystäville se tarjoaa mitä parhaimman mahdollisuuden tutustua kaupungin ja samalla koko Suomen menneisyyteen. Suunnittele siis matkasi yhteen Suomen vanhimmista ja idyllisimmistä kaupungeista vaikka heti!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *