Porvoo yllättää monipuolisella urheilutarjonnallaan

Porvoossa toimii yhteensä toistasataa urheiluseuraa ja liikuntatoimintaa järjestävää yhdistystä. Lisäksi monilla seuroilla on runsaasti eri lajien jaostoja. Lajitarjonta käsittää noin 70 eri lajia, ja jäseniä seuroissa sekä yhdistyksissä on yhteensä arviolta yli 17 000. Keskustassa sijaitsevan Urheiluhallin lisäksi liikuntapaikkoina toimivat mm. Kokonhalli, Salibandyhalli Aurora, Suistohalli sekä pallokenttä, keskuskenttä ja uimahalli. Jäähalleja Porvoosta löytyy kaksi: Kokonniemen jäähalli sekä Nuorisojäähalli. Kokonniemestä löytyy myös laskettelukeskus.

Seuratoiminta alkaa Akilleksen myötä

Yksi tunnetuimmista ja perinteikkäimmistä porvoolaisista urheiluseuroista on yleisseura Porvoon Akilles. 17. lokakuuta vuonna 1902 Porvoon Lyseon liikuntasalissa perustettiin Borgå Nykterhetsvänners Gymnastikklubb. Adolf Lindfors valittiin yhdistyksen ensimmäiseksi puheenjohtajaksi. Kaupunki alkoi rakentaa Porvoon ensimmäistä leikki- ja urheilukenttää (60×120 m) vesitornin läheisyyteen. Kenttä myös saatiin valmiiksi, ja se sijaitsi uuden kirjaston pohjoispuolella. Kenttää käytettiin vuosia myös sirkus- ja tivolikenttänä.

Akilles on myös yksi Suomen vanhimmista edelleen toimivista jalkapalloseuroista. Jalkapallo on kuulunut sen ohjelmaan vuodesta 1907, ja seuran jalkapallojaosto on nimeltään Akilles Fotboll. Seuran jääpallotoiminta alkoi vuonna 1920. Akilles tunnetaan erityisesti miesten jääpallon edustusjoukkueestaan, joka pelaa Suomen pääsarjassa eli Bandyliigassa, nousten SM-sarjaan ensimmäistä kertaa vuonna 1933. Näiden lisäksi seuralla on toimintaa myös pyöräilyssä, yleisurheilussa, jalkapallossa, käsipallossa, hiihdossa, suunnistuksessa ja kuntourheilussa.

Porvoon Weikot

Toinen Porvoon vanhimmista urheiluseuroista on Porvoon Weikot, joka on perustettu samana vuonna kuin Akilles, eli 1902. Kirjailijat K. Heiskanen ja O. Sneeki päättivät perustaa Porvoon Työväenyhdistyksen kanssa jäsenistönsä keskuuteen urheiluseuran eli Porvoon Työväen Voimistelu- ja Urheiluseuran, jonka laji oli alun perin voimistelu. Harjoitukset alkoivat saman vuoden syksyllä. Harjoituspaikka löytyi Ruotsalaisen Lyseon voimistelusalista, kunnes Työväenyhdistyksen oma talo valmistui vuonna 1915.

Ajan saatossa Porvoon Työväenyhdistyksen Voimistelu- ja Urheiluseura sai nimensä perään liitteen Weikot, ja lajivalikoimaan tulivat myös yleisurheilu, paini, hiihto ja pyöräily. Seuran riveissä on voinut harrastaa kilpatasolla mm. jalkapalloa, jääkiekkoa ja nyrkkeilyä. Seuran tunnetuimpiin edustajiin kuuluu raskaan sarjan nyrkkeilijä Robert Helenius, joka on voittanut seuralle mm. kaksi nuorten EM-pronssia. Vuonna 2002 nyrkkeilijät erosivat Porvoon Weikoista omaksi seurakseen. Nykyisin Porvoon Weikot on keskittynyt painiin.

Porvoon Urheilijat ja Kerkkoon Urheilijat

Porvoon Urheilijat näki päivänvalon vuonna 1922, kun joukko porvoolaisia suomenkielisiä urheilijoita päätti perustaa yhdistyksen. Ensimmäisenä puheenjohtajana toimi Gunnar Berglöf vuosina 1922–25. Ruotsinkielisten urheilijoiden kanssa tehtiin yhteistyötä, ja harjoitusvuorot jaettiin samalla kentällä. Tänä päivänä Porvoon Urheilijoiden riveissä voi harrastaa yleisurheilua, voimistelua ja suunnistusta. Porvoon Urheilijat -lehti on seuran oma julkaisu, joka on ilmestynyt vuodesta 1968 lähtien, ensin jäsenistölle, ja myöhemmin suoraan porvoolaisiin talouksiin jaettuna.

Kerkkoon Nuorisoseuran Urheilijat ry. perustettiin vuonna 1926. Lajeina olivat hiihto, maastojuoksu sekä voimistelu, ja myöhemmin myös yleisurheilu. Seura on saavuttanut menestystä aina olympiatasolla asti, kun Matti Järvinen voitti olympiakultaa keihäänheitossa ja Lauri Lehtinen olympiakultaa 5 000 metrin juoksussa Los Angelesin olympialaisissa vuonna 1932. Vuonna 1952 seura lyhensi nimensä Kerkkoon Urheilijat ry:ksi. Myöhemmin lajivalikoimaan on lisätty myös beach volley, jalkapallo, lentopallo sekä salibandy.

Erikoistumisen aika

Vuonna 1950 perustetun Porvoon Tarmon taipale alkoi yleisseurana, ja lajeja olivat alkuaikoina hiihto, jalkapallo, koripallo, lentopallo, pesäpallo ja yleisurheilu. Tarmo nousi ensimmäisen kerran koripalloilun miesten SM-sarjaan vuonna 1978, ja vuodesta 1980 alkaen seura on ollut koripalloilun erikoisseura. Kaudella 2018-2019 miesten edustusjoukkue pelaa 1-divisioonassa (A). Seurasta löytyy myös naisten joukkue sekä lukuisia juniorijoukkueita sekä pojille että tytöille. Seuran jäsenmäärä on noin 300.

Vuonna 1992 perustettiin jalkapalloseura FC Futura. Seura on keskittynyt voimakkaasti junioritoimintaan, ja valtaosa sen jäsenistä on junioreita. FC Futura on Porvoon suurin jalkapalloseura. Kaudella 2019 seuran edustusjoukkue pelaa kolmosessa, eli Suomen neljänneksi korkeimmalla sarjatasolla. Seuran junioreille perustettiin vuonna 2010 oma seura, kaksikielinen FC Futura juniorit (FCFJ). Junioriseuran tavoitteena on mm. luoda laadukas pelaajapolku, ja sitä kautta nostaa edustusjoukkueiden tasoa sekä miehissä että naisissa.

Lajikirjo kasvaa

Porvoo sai oman amerikkalaisen jalkapallon erikoisseuran, kun Porvoon Butchers perustettiin vuonna 1986. Pienehkön, mutta sitäkin innostuneemman porukan voimin vedetty ensimmäinen treenikausi johti onnistuneeseen kauteen heti seuraavana vuonna. Laji herätti kiinnostusta ja sai osakseen hyvin huomiota, ja ensimmäisessä näytösottelussa toukokuussa 1987 olikin paikalla arviolta 600 katsojaa. Tällä hetkellä seuran jäsenmäärä on noin 150. Porvoon Butchers palkittiin ansiokkaasta juniorityöstä Nuori Suomi -sinetillä vuonna 2007.

Porvoon salibandyseura (PSS) syntyi vuonna 2003, kun Gammelbackan Terä, SaFa ja Porvoon Butchers yhdistyivät. Seuralla on sekä poikien että tyttöjen joukkueet ikäluokissa A-F. Miesten edustusjoukkue pelaa II-divisioonassa ja naisten edustusjoukkue Salibandyliigassa. Nuorimmille harrastajille seura tarjoaa salibandykerhoja; joukkueita ja ryhmiä on yhteensä yli 30. Porvoossa järjestettävä, sekä aikuis- että juniorisarjassa pelattava perinteinen Borealis Cup -salibandyturnaus on PSS:n organisoima.

Perinteistä ja uudempaa sopivasti sekaisin

Jääkiekkoseura Porvoo Hunters on toiminut vuodesta 1997 alkaen. Hunters on pelannut useamman kauden kolmanneksi korkeimmassa jääkiekon Suomi-sarjassa, ja se on myös II-divisioonan eteläisen lohkon mestari vuodelta 2014. Huntersin kotihalli on Porvoon jäähalli. Old Town Shamrocks Rugby Club (OTS) on puolestaan vuonna 2011 perustettu porvoolainen rugbyjoukkue, joka osallistui SM-sarjaan ensimmäisen kerran kaudella 2014. Porvoon oma uimaseura taas on BS-PU eli Borgå simmare/Porvoon uimarit rf.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *