Porvoon vanhakaupunki ja menneiden vuosisatojen lumo

Porvoon vanha kaupunki on Suomen tunnetuimpia matkailunähtävyyksiä. Sen kivetyt kadut ja kujat vievät kulkijan vuosisatojen taakse. Ne polveilevat näennäisen satunnaisesti vanhojen puu- ja kivirakennusten reunustamina ja tarjoavat yllättäviä ja viehkeitä tilaelämyksiä sekä paljon muuta: kahviloita, ravintoloita, gallerioita ja putiikkeja. Vanha kaupunki ei ole kuitenkaan museoitu alue, vaan koti monelle tavalliselle porvoolaiselle.

Porvoon vanhan kaupungin sijainti lisää sen lumoa. Asutus on levinnyt Porvoonjoen itärannan mäenrinteeseen, ja näkymät vanhan kaupungin suuntaan ovat kuvauksellisia vastarannalta. Puutalojen värikkään seinä- ja kattorintaman päällä kohoaa Porvoon keskiaikainen tuomiokirkko taidokkaasti muurattuine päätykolmioineen. Se onkin vanhan kaupungin arvokkain rakennus ja tunnetuin maamerkki. Muita ovat kivirakenteiset raatihuone ja kimnaasi – ranta-aittoja tietenkään unohtamatta.

Vanhan kaupungin rakennukset

Vanhan kaupungin rakennukset ovat suurelta osin alle 250 vuotta vanhoja. Nykyisistä rakennuksista lähes kaikki ovat vuoden 1760 jälkeiseltä ajalta, jolloin merkittävä osa vanhaa kaupunkia paloi. Tämä ei ollut mitenkään tavaton kohtalo menneinä vuosisatoina valtaosin puurakenteisissa kaupungeissa, joissa taloja oli tiheässä ja tulta käytettiin jatkuvasti lämmitykseen sekä ruoanlaittoon ja moneen muuhun askareeseen.

Porvoo on kuitenkin saanut raatinsa, pormestarinsa, kauppaoikeutensa ja muut kaupungin tunnusmerkit jo keskiajalla. Vanhassa Porvoossa tästä ajasta muistuttavat tuomiokirkko ja kaupungin katujen kaava, joka ei ole merkittävästi muuttunut keskiajalta nykypäivään. Myös vanhan kaupungin pohjoispuoleisella Linnamäellä kaupungin varhaisimmista vuosisadoista muistuttavat mahtavat vallihautojen jäänteet. Siellä on keskiajalla sijainnut jykevä puolustusvarustus.

Kesä on vanhan kaupungin huippusesonki

Porvoon vanhassa kaupungissa, kuten monissa muissa eteläisen rannikon matkailukohteissa, on vilkkainta kesällä. Suosiota lisää pääkaupunkiseudun läheisyys. Suosituimpina lomakuukausina myös vanhan Porvoon antimet ovat runsaimpia. Silloin on eniten tarjontaa majoituspaikoista, gallerioista, antiikkiliikkeistä, käsityöläisten pajoista sekä kaikella tavalla makuhermoja kutittelevista ravitsemuspalveluista. Toinen merkittävä sesonki on joulun aika, jolloin vanhassa kaupungissa järjestetään joulumarkkinat.

Vanhaan Porvooseen tullaan läheltä ja kaukaa

Kuvatuimpia näkymiä suomalaisessa matkailujulkaisuissa saattaa olla joen takaiseen rinteeseen ahtautunut Porvoon vanha kaupunki. Vaikka esimerkiksi Rauma, Naantali, Tammisaari ja Loviisa ovat eteläisessä Suomessa sijaitsevia, maalauksellisia puukaupunkeja, on vanha Porvoo ainutlaatuisella tavalla onnistunut vakiinnuttamaan ääriviivansa suomalaiseen mielenmaisemaan. Kaupungissa käyvät niin lähikuntien asukkaat päivä- tai pitempikestoisilla retkillään, kuin myös maassamme vierailevat turistit Aasiasta tai Etelä-Amerikasta saakka.

Porvoon vanha kaupunki on tärkeä virkistyksen lähde myös paikkakuntalaisille. Monet heistä asuvat ympäri vuoden tässä pittoreskissa, kulttuurihistoriallisesti mittaamattoman arvokkaassa miljöössä, jonka suojeluun havahduttiin kunnolla 1900-luvun alkupuolella. Myös muille porvoolaisille vanha kaupunki on vastustamattoman houkutteleva kävelylenkkien kohde tai välietappi. Sinne on mukava suunnata myös kahville, syömään, museoon tai vaikka lahjaostoksille.

Vanhan kaupungin museotarjonta

Porvoon vanhan kaupungin moniin kerroksiin saa syväluotauksen piipahtamalla Porvoon museossa. Se sijaitsee Porvoon palon jälkeen vuonna 1764 valmistuneessa vanhassa raatihuoneessa sekä niin kutsutussa Holmin talossa. Jälkimmäinen rakennus on tiilirakenteinen porvariskoti vuodelta 1763. Raatihuoneella voi tutustua laajemminkin koko seutukunnan, Itä-Uudenmaan, asutuksen vaiheisiin ja elinoloihin koko jääkauden jälkeisellä, 10 000 vuoden ajanjaksolla.

Raatihuoneella on esillä myös tunnettujen porvoolaisten taiteilijoiden, kuvanveistäjä Ville Valgrenin ja taidemaalari Albert Edelfeltin töitä. Holmin talon näyttely vie vierailijan mukaan vanhan ajan porvarisperheen elämänmenoon, mutta vanhan kaupungin museotarjonta ei pääty vielä tähän. Osoitteessa Jokikatu 14 sijaitsee nukke- ja lelumuseo, joka kuuluu maan parhaimmistoon. Kokoelmissa on muun muassa yli tuhat nukkea.

Majoitu Vanhassa Porvoossa

Porvoosta on tullut suosittu kotimaan matkailukohde. Jos sinne aiemmin saavuttiin useimmiten vain kesäisin, tullaan Porvooseen nyt myös talvisin. Lumivaipassa uinuva empiretyylinen kaupunki vetoaa matkailijoihin erityisesti joulun- ja uudenvuodenaikaan. Vanhan Porvoon idyllisiin korttelistoihin ja rakennuksiin on avattu tunnelmallisia majoituspaikkoja, jotka ovat esimerkiksi hääparien suosiossa. Tarjolla on irtiottoja arjesta ja romanttista tunnelmaa.

Vanhassa Porvoossa on mukava viettää viikonloppu, sillä kaikki palvelut ja nähtävyydet ovat kävelymatkan etäisyydellä. Joenrannan tuntumassa sijaitsee esimerkiksi 1800-luvulla rakennettu majoitusliike Galleria Rahling, jossa on säilytetty menneen ajan tunnelma huonekalujen ja tekstiilien avulla. Colmio Slow House sopii kohteeksi isommallekin ryhmälle palaverin pitoon. Kesäisin Kirkkotorin Arjan aitta vie majoittujat askeettisiin 1800-luvun tunnelmiin.

Vanha Porvoo – yhdistä lomailu ja makumatka

Vanhaan Porvooseen saapuva ei voi olla huomaamatta toinen toistaan viehättävämpiä kahviloita. Historiallisissa kortteleissa vallitsee vanhan ajan konditorioille ominainen tunnelma, kun tee- ja kahvipannut höyryävät ja tarjolla on toinen toistaan herkullisemman näköisiä kakkupaloja. Hurmaavat interiöörit kutsuvat kokeilemaan laadukkaita teelaatuja, käsintehtyjä suklaita ja houkuttelevia leivoksia. Porvoossa hellitään niin mieltä kuin myös vatsaa.

Ravintoloiden tarjonta on korkeatasoinen, ja melko pienellä alueella on paljon vaihtoehtoja. Huolimatta historiallisesta tunnelmasta, on ravintolakulttuuri kaupungissa kaikkea muuta kuin mennyttä aikaa. Tarjolla on esimerkiksi luomulihaan keskittynyt urbaani Meat District ja espanjalainen El Patio. Monet ravintolamaailman tuulet puhaltelevat nopeammin Porvooseen kuin muihin saman kokoisiin kaupunkeihin. Herkullinen ruoka ja rakennusten arkkitehtuuri luovat hyvät puitteet kulinaristeille.

Vanha Porvoo – nykyaika kohtaa menneen maailman

Vanhan Porvoon viehätys liittyy sen saavuttamaan tapaan yhdistää historiallinen tunnelma ja nykyajan ilmiöt. Viehättävissä museoissa, kahviloissa ja majoitusliikkeissä kiireisen kaupunkilaisen mieli lepää. Matkailijan ei tarvitse kuitenkaan tyytyä 1800-luvun palveluihin, vaan häntä hemmotellaan tämän hetken trendeillä niin ravintoloissa kuin kaupoissakin. Porvoo voi vaikuttaa uneliaalta, mutta todellisuudessa se ratsastaa trendien aallonharjalla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *