Sipoo – Porvoon kupeessa sijaitseva, aktiivisen liikkujan suosikkipaikka

Porvoo on tunnettu lähinnä upeasta arkkitehtuuristaan, kauniista luonnonmaisemistaan sekä tietysti kaksikielisyydestään. Moni ei kuitenkaan välttämättä ota aina huomioon, minkälaisia helmiä esimerkiksi Porvoon lähialueilla sijaitsee. Yksi näistä on n. 20 km lännessä sijaitseva Sipoo, joka on varsinkin aktiiviselle urheilijalle, tai harrastajalle varsin mainio paikka viettää kesäisiä päiviä. 

Sipoon yksi suosituimmista aktiviteeteista on frisbeegolfin pelaaminen, joka kyllä onnistuu Porvoonkin puolella, mutta ei valitettavasti aivan niin laadukkaassa muodossa, kuin Sipoossa. Sipoossa sijatseva “Sibbe” -frisbeegolfkenttä sijaitsee Joensuun Tilan alueella ja se on yksi Suomen tunnetuimpia ratoja. Sibbessä on järjestetty mm. Tyyni (maailman toisiksi suurin amatööritason frisbeegolf-tapahtuma) sekä amatöörien SM-kisat, elokuussa 2019. 

Mikäli laji kiinnostaa, sinulla on auto käytössäsi sekä sopivasti ylimääräistä aikaa, nappaa Sipoon alueen vinkit talteen ja lähde rohkeasti selvittämään, olisiko esimerkiksi frisbeegolfista (disc golf) uudeksi harrastukseksi sinulle!

Sibbe – 20 väyläinen rata

Sibbe on 20 väylää kattava frisbeegolfrata, joka on suunniteltu kilpatason pelaajille. Väylät eivät pituuksiltaan ole kovin pitkiä, mutta teknisesti sitäkin haastavimpia. Tämän vuoksi Sibben rata ei välttämättä sovi vasta-alkajille sillä lajia juuri opettelevat henkilöt voivat hieman masentua, johtuen radan haastavuudesta. 

Sibben kaikki väylät sijaitsevat käytännössä Joensuun Tilan alueella ja maastona toimii kalliot, metsät, sekä metsäaukeat. Yksi radan hienouksia piileekin sen moninaisuudessa sillä vain lyhyen ajomatkan päässä Porvoosta on mahdollista nähdä täysin erilaista luontoa, mitä esimerkiksi juuri Porvoossa olet tottunut näkemään. Sibben alueella sijaitsee myös Villa Sibbe (vuokrattavia huoneita) sekä Cafe Sibbe. Tämän lisäksi samalla alueella on myös venesatama sekä karavaanariparkki. Alueella on siis paljon tapahtumia, eikä frisbeegolf suinkaan ole ainoa aktiviteetti jota alueella voi harrastaa. Mikäli esimerkiksi haluat rentoutua kesäteatterin, tai terassin äärellä, Sibbe Cafe ja Sibben kesäteatteri on loistavia valintoja tähän. 

Sipoon Kartano

Hieman Joensuun Tilasta eteenpäin löytyy myös Sipoon Kartano, joka on tunnettu erityisesti siitä, että alueelta löytyy aloittelijoillekin ystävällinen rata. Sipoon Kartano pitää sisällään yleensä n. 9 väylää, mutta joka vuonna Tyyni -kisan ajaksi, myös Kartanon alueelle rakennetaan täysimittainen, kilpapelaamiseen sopiva 18-väyläinen rata. 

Sipoon Kartano on historiallisesti upealla paikalla, eikä aktiivisen luonnossaliikkujan tarvitse päätään raapia sen suhteen, että mihin suuntaan lähtisi ulkoilemaan. Keskellä luonnon ihmeellisiä helmoja sijaitseva Sipoon Kartano tarjoaa lukemattomia kävelyreittejä, oikeastaan välittämättä siitä, mihin suuntaan haluat lähteä. 

Porvoon tulevaisuus frisbeegolfin mekkana

Porvoolla on kaikki eväät toimia frisbeegolfin, Suomen nopeimmin kasvavan urheilulajin lähettiläänä, mikäli kaupungilta tulisi tarpeeksi tukea ratojen valmistamiseen. Suomeen nousee tällä hetkellä keskimäärin n. 1 rata / 4 päivää, joka on kovin tahti mitä missään päin maailmaa on totuttu näkemään. Lajin harrastajia on huhujen mukaan lähes 200 000 (liiton jäseniä vain joitakin tuhansia, max. 10 000 – 20 000) ja jo valmistuneita ratoja yli 800 kappaletta. Olemme selkeästi maailman kärkeä kyseisessä lajissa, eikä kehitykselle ole näkyvissä loppua. 

Kehityksen kärkipäässä ratsastaa juuri isojen metropolien ulkopuolella (Helsinki) sijaitsevat kaupungit, joiden isot ja laajat maa-alueet tarjoavat otollisia paikkoja rakentaa kilpatason frisbeegolfratoja. 

Jotain lajin kehityksestä kertoo myös se, että useat vedonlyöntiä tarjoavat sivustotkin tarjosivat kertoimia 2019 heinäkuussa pelattuun European Openiin, joka järjestettiin Nokialla. Nykypäivän nettikasinot ovat lisänneet sivuilleen mahdollisuuden päästä valitsemaan kertoimia frisbeegolfin parissa. On vain ajan kysymys, milloin esimerkiksi Porvoossa järjestetään viikoittaisella tasolla sellaisia kisoja, joista voi alan harrastajat sekä ystävät lyödä halutessaan vetoa. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *